Largest, Smallest And Biggest In India |Indian Economy Quiz

Largest Smallest And Biggest In India

Important questions largest, smallest and biggest in India:

(Important quiz related to Largest Smallest And Biggest In India)

  1. Where was the first Bio CNG Plant established in India?(sscsarkariexam)

Ans: पुणे

  • भारत के पहले Bio CNG Plant 14, August 2016 का पुणे,महाराष्ट्रमें किसका शुभारंभ किया गया।

(sscsarkariexam)

  • इस Plant का उद्घाटन Defense Minister, Manohar Parker ने और Minister of Road Transport and Highways and Shipping, Nitin Gadkari द्वारा किया गया।
  • यह Plant पुणे में स्थित Primove Engineering Private Limited द्वारा स्थापित किया गया।

3.  Who was the first law minister (कानून मंत्री ) of independent India?

Ans: डॉ. बी. आर. अम्बेडकर   (sscsarkariexam)

4. भारत का सबसे बड़ा Museum कौन-सा है?

Ans: Kolkata India Museum

(sscsarkariexam)

5. Bharat में क्षेत्र के हिसाब से सबसे बड़ा जिला – कौन सा है?

Ans: भुज      (sscsarkariexam)

6. भारत में पहली भारतीय वैधानिक परीक्षा (I.C.S) कहाँ पर हुई? / Where did the first Indian Civil  Services  (I.C.S) occur in India?

Ans: इलाहबाद

(sscsarkariexam)

7. Who was the first woman president (अध्यक्ष) of the Indian National Congress?

(sscsarkariexam)

Ans: एनी बेसेन्ट

  • Bharat के लोग इन्हें माँ वसंत कहकर पुकारते थे और Mahatma Gandhi ने इनको “वसंत देवी” की उपाधि दी थी।
  • She was a famous writer, Freedom fighter and social worker.

8.  किस महिला ने Mount Everest को दो बार फतह किया?

Ans: संतोष यादव  (sscsarkariexam)

  • इन्हें Bharat सरकार की तरफ से “पद्मश्री” से समानित किया गया है।
  • इनका जन्म January 1969, Rewari, Haryana  में हुआ था।

(sscsarkariexam)

9.भारत में विज्ञान में पी. एच्. डी. करने वाली प्रथम महिला कौन थी?

Ans: कमला सोहोनी

(sscsarkariexam)

10. भारत के पहले Governor General कौन थे?

Ans: विलियम बेटिंग

Indian Economy quiz

(Most important mcq Largest Smallest And Biggest In India)

11. Which state was declared the first digital state of India?

Ans: केरल         (sscsarkariexam)

  • राष्ट्रपति प्रणव मुखर्जी ने 27,फरबरी,2016 को केरल को भारत का पहला डिजिटल राज्य घोषित किया।

12. The first Asian woman to become a mayor in Britain is?

Ans: Manjula Sood

13. Who was the first chairman of UGC?

Ans: प्रो. एस. एस. भटनागर    (sscsarkariexam)

14. (UGC) University Grants Commission  India’s first science theater is located?

Ans: Kapurthala, Punjab    (sscsarkariexam)

15. भारत की सबसे लम्बी रेल सुरंग है?

Ans: Pir Panjal Tunnel, बनिहाल से काजीगुंड (Jammu- Kashmir)

  • This tunnel is also known as Banihal Rail Tunnel.
  • इसकी लम्बी 11.215 किलोमीटर है।
  • It is India’s longest and second largest tunnel in Asia.

16. Where is India’s first poly silicon solar project located?

Ans: कोटा

Click Here: Himachal Pradesh National Park 

Click Here: Green Revolution in India

17. Who was the first Indian celebrity whose figure was installed at Madam Tussad’s Museum in England?

Ans: Mahatma Gandhi      (sscsarkariexam)

  • Madam Tussaud’s Museum located in London.
  • It is the wax statues museum.
  • इनकी और भी Branches विश्व के अन्य शहरों में है।

18. इसकी स्थापना 1835 ई. में मोम शिल्पकार Madam Tussad’s ने की थी।  Who was the first woman speaker of Vidhan Sabha in India?

Ans: Shanno Devi            (sscsarkariexam)

  • Shanno Devi एक Indian Poltician थी और इनका जन्म 1 June, 1901 में हुआ।
  • यह Indian National Congress के सदस्य थे।
  • यह हरियाणा विधानसभा की speaker रहे और पंजाब विधानसभा की Deputy Speaker रहे।

19.भारत की प्रथम महिला राजदूत कौन थी?

Ans: vijay Lakshmi Pandit

Share Now

Related posts

Leave a Comment